Близо месец, след като обжалва сливането на Сосиете Женерал Експресбанк и

...
Близо месец, след като обжалва сливането на Сосиете Женерал Експресбанк и
Коментари Харесай

Обжалват сделката между Societe Generale и ДСК и пред Европейската комисия

Близо месец, откакто апелира сливането на Сосиете Женерал Експресбанк и ДСК пред Европейската централна банка, Асоциацията за отбрана на потребителите изпрати тъжба във връзка със договорката и до Европейската комисия.
 Обжалват сливането на Societe Generale и ДСК пред Европейската централна банка
" Сделката може да докара до монопол в България, с което да бъдат наранени ползите на потребителите, а Сосиете Женерал Експресбанк - да попадне под унгарска благосъстоятелност, когато Европейски Съюз задейства наказателна процедура против Унгария ", написа ръководителят на асоциацията Пейо Майорски до: зам.-председателя на комисията по финансовата непоклатимост, финансовите услуги и съюза на финансовите пазари Валдис Домбровскис; комисаря по вътрешен пазар, индустрия, предприемачество Елжбета Бенковска и комисаря по правораздаване и консуматори Вера Йоурова.

Той приканва Европейска комисия да ревизира " дали е налице господстващо състояние след сливането ".

Опасенията му са, че след сливането ДСК може да " господства и изкриви пазара, тъй като ще се трансформира в колос, изключително при банкирането на дребно ". Уточнява, че комбинирания пазар на двете банки при ипотечните заеми е близо 27%, а при потребителските - 38,78%. При общия размер на заемите за семейства делът ѝ става 31%, а при жилищните ипотечни – 26.7% - добавя той.

Според него новата банка ще бъде водач по мярка на активите – по данни на Българска народна банка от юни 2018, те ще доближат 19.1 милиарда лева Тези на първата в този момент УниКредит Булбанк са 18.6 милиарда лева Отпуснатите заеми на новата институция ще са 17,05 милиарда лв., а привлечените депозити - 16.7 милиарда лева - написа Майорски.

Така общите пазарни дялове на трите най-големи банки в България трайно ще надвишават 40% и ще ръководят над 48% от активите на цялата банкова система, ще са отпуснали 47.9% от заемите, ще са привлекли 48.2% от пасивите и 48.5% от депозитите. Особено мощна ще бъде концентрацията на пазара на жилищни ипотечни заеми – 57.5%. При потребителските общият дял на банките в Топ 3 става 50.7%, а при депозитите от семейства – 50.3%. Делът от облагата ще доближи 60.6% от общата за банковата система.

" За нас е притеснително, че те могат да се схващат и да диктуват пазара. Например дружно да подвигат лихвите по заемите, което ще ощетява жителите ", написа Майорски.

Той е смутен и от обстоятелството, че след сливането към 20% от активите на българската банкова система биха попаднали под контрола на групата OTP с централа в Унгария - страна отвън Еврозоната, която " скоро не желае да влиза в нея и със свободно плаващ валутен курс ". Българската банкова система ще бъде " извънредно подвластна " от решенията на Унгарската централна банка (УЦБ), не просто откъм непоклатимост на банката-майка, само че и по линия на дъщерно финансиране от банката-майка към българската банка - написа Майорски.

При инфлационни и дефлационни шокове и " съответни внезапни придвижвания " от УЦБ, " смяната в цената на унгарската валута ще има пряк резултат върху стабилността на българската ДСК ", твърди още той и предвижда, базирайки се на неназовани икономисти, че " евентуалните отрицателни резултати могат да са разнопосочни – непредвидимо контрациклично стесняване на кредитирането, проциклично прегряване на кредитирането или шоково евакуиране на финансиране от дъщерната банка (с цел покриване на загуби на банката-майка), което би могло да я дестабилизира ".

АЗП поддържа желанието на българското държавно управление за влизане в Банковия съюз и еврозоната и в този подтекст счита, че купувачът на Сосиете Женерал Експресбанк - България (унгарската ОТП) е " с рисков профил ".

След договорката Fitch разгласи, че слага рейтинга на Експресбанк А- под наблюдаване и чака при приключването ѝ той да бъде намален до към BB поради по-слабата опция за поддръжка от новия притежател. Това би означавало намаляване с най-малко пет стъпки, написа Майорски.

С оглед тези причини, АЗП предизвестява Европейска комисия, ЕЦБ, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Българска народна банка и Комисията на финансов контрол " да внимават с утвърждението на договорката ".

Жалби са изпратени още до Комисия за защита на конкуренцията, Българска народна банка и Комисията на финансов контрол.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР